Flygbild på Läckö Slott
Läckö slott sevärdhet i lidköping
 
 
 
Boka!Boka paddeltennis!

LÄCKÖ SLOTT

Ute på en udde i Ekens skärgård i Vänern ligger sagolika Läckö Slott. Här kan du strosa omkring i den vackra slottsträdgården, gå på konserter och äta något gott på restaurang Hvita Hjorten. På Naturum Vänerskärgården kan du lära dig mer om Victoriahuset, Kållandsö och Vänerns unika natur och kulturmiljö.

Ett av Sveriges vackraste slott

Läckö är ett av Sveriges vackraste slott och ett av de mest välbesökta turistmålen i Västsverige. Upplev slottets 700-åriga historia och känn vingslagen från barocken i de unikt bevarade barocksalarna. Här kan du få guidningar och en lektion i slottets historia samt veta mer om Magnus Gabriel de la Gardie, som bara var 30 år när han övertog slottet och greveskapet.

Förtrollande trädgård

Lilla Slottsträdgården är känd för att vara sinnlig och för sin unika design. Trädgården är förtrollande med sina olika etage, färger, former och blommor inramad av höga vita stenmurar. Här kan du gå runt länge och njuta av den lummiga och sagolika omgivningen.

Ekologisk odling

Slottsträdgården är idag en värdefull och levande resurs för slottet och som besökarna får glädje av även från restaurangen. Odlingen är ekologisk och allt ätbart skördas och bärs omedelbart ner till köket. Kryddor, sallater, kål, betor och kardon – när detta sedan serveras är det så närodlat som det kan bli.

Victoriahuset

I Victoriahuset-Naturum Vänerträdgård kan du stanna över natt och äta gott i den trevliga restaurangen Hvita Hjorten. Restaurangen ligger ljust och öppet med magnifik utsikt över Vänern. Här kan du njuta av en god måltid med grödor från Lilla Slottsträdgården och lokala grönsaksodlare. Vänerfiskare, bönder och jägare- allt lokalproducerat.

Skattkammare på andra våningen

Sedan slutet av 1990-talet pågår även ett nära samarbete med Nationalmuseum, där slottet på ett varsamt och kunnigt sätt möbleras och ytterligare stärks som ett självklart kulturhistoriskt utflyktsmål. Detta har vissa somrar resulterat i temautställningar som övergått att bli permanenta visningar i slottet som till exempel den fantastiska skattkammaren på andra våningen.

Roliga äventyr för alla åldrar

Läckö Slott är ett spännande och roligt besöksmål där du kan hänga med på skattjakt eller något av de olika slottsäventyren. Du kan även ta en tur med vikingaskeppet Sigrid Storråda– ett av världens största havsgående vikingaskeppp. Skeppet utgår från Läckö Slott och erbjuder speciella barnturer som är väldigt uppskattade.

Läckö Slott Camping

Bara 200 m från slottet, i ett naturskönt och skyddat skogsområde ligger Läckö Slott Camping med fullt utrustade servicebyggnader. Här finns husvagns- och husbilsplatser samt iordningsställda tältplatser i vacker och kuperad skogsmiljö, nära till klipporna vid Kungsviken.

Campingen är öppen maj – september
Receptionen öppet 11 juni – 12 augusti: dagligen kl 10:30 – 19:30
Övrig tid samt maj-sep sker incheckning i Naturum
Telefon: 0510-48 46 68 eller 076-764 57 25
E-post: camping@lackoslott.se

Läckö Slott är en InfoPoint

Vill du ha fler tips på vad du kan hitta på i närområdet så är Läckö Slott är en certifierad InfoPoint. Där kan du få hjälp av kunnig personal med enklare frågor kring besöksmål i området, samt hämta broschyrer och kartor.

Kontakt

Läckö Slott: Telefon: 0510-48 46 60
E-post: info@lackoslott.se
Restaurang Hvita Hjorten
Telefon: 0510-105 00

* Konferens, middag, övernattning, evenemang eller visningar, året om.

Hitta hit:
Från Lidköping är det skyltat mot Läckö Slott. Slottet och naturum, ligger ca 25 km norrut på Kållandsö.

Barn som riddare och prinsessa framför Läckö Slott

Vänner som paddlar utanför Läckö slott

Läckö Slott

Kronocamping
Kronocamping