Promenad på Kinnekulle västra götaland
Vandra på kinnekulle munkängarna
 
 
 
Boka!Boka paddeltennis!

Sevärdheter på Kinnekulle

Upplev det blommande berget- Kinnekulle som ligger vid Vänerns sydöstra strand, i Götene kommun, Västergötland. Kinnekulle har ett stort utbud av sevärdheter- vidunderlig natur, en mångfald flora och fauna och kulturhistoriska platser.

Stora Stenbrottet

Ett av Kinnekulles mest besökta sevärdheter, Stora Stenbrottet, har lokalt smeknamnet ”lilla Grand Canyon”. De undre lagren av kalksten sträcker sig hela 400 miljoner år tillbaka i tiden. Förutom stenlagrens färgskiftningar och den vackra omgivningen, så finns i mitten av stenbrottet även en liten fiskesjö.

Munkängarna och Martorpfallet

Munkängarna är ett av de mest tillgängliga och välbesökta områdena på Kinnekulle. Här lever hundratals arter av svampar, lavar, insekter, örter och fåglar. Vårens frodiga blomning lockar många besökare liksom försommarens hav av snövita blombollar- ramslöken.

Martorpfallet bjuder både på sommarens porlande vattenfall eller vårens rejält forsande vattenfall över kalkstensformationerna.

Sagolika naturreservat

Österplana Hed och Vall är Kinnekulles största naturreservat som är speciellt känt för sina vackra orkidéer. Området har en unik flora och fauna som består av lövskog, barrskog, betesmarker och alvarmark.
Västerplana Ängar är fullt av blommande ängar, lövskog, bäckar och vattenfall. Kinnekulleleden går genom området, och det finns även ett flertal mindre stigar.

Historiska kyrkor

Husaby kyrka är i romersk stil från 1000- talet och är en av Sveriges mest kända kyrkor. Det ska vara här vid kyrkans källa som Olof Skötkonung döptes av missionären Sankt Sigfrid och blev därmed Sveriges första kristna kung.

Forshems kyrka byggdes under 1100-talet och är bland annat känd för sina vackra romanska reliefer som finns på fasaden. Från början var den en pilgrimskyrka men blev med tiden en församlingskyrka.
Västerplana kyrka är en av de vackraste och mest intressanta kyrkorna på Kinnekulle. Kyrkan byggdes på 1000-talet och ska vara tillägnad Jungfru Maria. Här finns ovanligt många minnen och sevärdheter som är väl värt ett besök.

Utsiktstornet

Kinnekulles utsiktstorn utlovar magnifik utsikt och vid klart väder ser du över Vänern upp mot Värmlandsnäs. Väster ut finns Kållandsö med Läckö slott och Hindens rev. I horisonten syns bland annat hela Dalslands kust mot Vänern.

Lasses Grotta

I Lasses Grotta bodde Sveriges sista grottmänniska – Lars Eriksson, mer känd som ”Lasse i berget”. Han var jägare och levde ett alternativt liv i grottan i nästan 30 år tillsammans med sin fru Inga. Honom rådde inte ens grevarna och baronerna på.

Råbäcks Slott och Råbäcks hamn

Råbäcks Slott är idag i privat ägo och inte öppet för allmänheten. Men du kan vandra runt i den vackra naturen kring Råbäcks Slott. Därifrån kan du ta dig vidare mot den turkiska paviljongen strax ovanför slottet.

Råbäcks hamn kom till i och med stenhuggerinäringen på Kinnekulle. Idag är det ett museum som har guidade turer och en liten kiosk öppet sommartid. Hamnen är en populär plats för bad och fiske. Det finns även flera vandringsleder i området.

Guckusko Skogen

Här blommar Guckosko orkidén under två veckor mellan mitten av maj och juni. Den lilla arrangerade vandringsstigen till gläntan där de blommar, är ett populärt utflyktsmål för så väl den lokala befolkningen som besökare.

Kontakt

Götene Lidköping Turistbyrå
Gamla Rådhuset, Nya stadens torg
531 31 Lidköping

Telefon: 0510-200 20
E-post: info@lackokinnekulle.se

Läs mer om Kinnekulle

Bild på Ramslök på Munkängarna

Kronocamping
Kronocamping