Spikens fiskeläge vid vänern
Spikens fiskeläge vid vänern
 
 
 
Boka!Boka paddeltennis!

Spikens Fiskeläge

I Spikens hamn möts du sommartid av ett härligt folkmyller av turister som blandas med fiskare och människor som har Spiken som sin arbetsplats. Rökarna går för fullt och du kan köpa nyrökt fisk, insjöfisk, förädlade produkter och delikatesser av fisk och vår fina löjrom från siklöjan.

Lokala hantverkare

Under åren har det kommit allt fler lokala hantverkare till Spiken och flera trevliga butiker har tillkommit. Här hittar du ett rikt utbud av hantverk, trasmattor, kläder keramik och konst, smycken i egen design, trådslöjd, hudvård, egen kryddblandning samt spikensländor. Strosa runt i din egen takt, prata med hantverkarna, shoppa och njut av den avslappnade miljön.

När det smakar som bäst

När du besöker Spiken kan du äta och fika gott hos förstklassiga restauranger och caféer. Avnjut av en välsmakande fisktallrik, fiskpizza eller soppa. Du kan även fika på terasser eller bryggor och höra vattnets kluckande. Vid speciella tillfällen finns möjlighet att lyxa till det i sjöbodsmiljö på Spikens White Guiderestaurang.

Ett fiskeläge med gedigna traditioner

Spiken har månghundraåriga traditioner som fiskeläge, och i början av 1980-talet byggdes hamnen ut till en modern fiskehamn. I Spiken har det genom åren landats stora mängder fisk från fångstplatserna ute på Vänern. Här kan du köpa färsk eller rökt fisk i de många rökerierna.

Spikudden blev Spiken

Lidköpingsbon Tage Petursson har forskat kring namn och släkter på Kålland och Kållandsö. Han menar att namnet Spiken kan syfta på själva udden. På kartor från 1700-talet står dessutom namnet Spikudden. Den andra teorin är att krukmakaren Anders Spik, har gett namn åt Spiken. Han var anställd på Läckö Slott och bodde på sista torpet mot sjön. Han dog 1772.

Mat och Café

Restaurang Sjöboden 0510-10408
Fyrens Café 0510-10770

Butiker

Pias lilla Bod 0730-41 87 56
Hantverksbutiken i Spiken 0733-63 20 10
Spikens Vilda Violer 0768-20 63 93
Spikengalleriet Galleri Graphica

Servicebutik

Servicebutik, livsmedel, cykeluthyrning och konferenslokal
Servicebutik Fyren 0510-10770
I småbåtshamnen innanför fiskehamnen i Spiken finns en välordnad gästhamn.

Belönad med miljöutmärkelsen Blå Flagg för en ren, säker och turistvänlig anläggning.
Prickad insegling från farleden.
I anslutning till Spikens Fiskeläge med fiskrökerier och försäljning, grillplats, sportfiske, restaurang och kafé. Servicebutik.
Buss till Lidköping (45 min), ca 2 km till Läckö slott (promenadväg) eller buss.
Öppet 1 Maj – 30 September.

Att hitta till Spiken är mycket lätt. Från Lidköping är det bara att följa den strida strömmen av bilar som om somrarna söker sig ut mot Läckö och Spiken på den slingriga vägen genom Kållands kulturlandskap.

karta spiken

Vägbeskrivning: Kör mot Läckö Slott via Lidköping (25 km). Ca 3 km före Läckö följ skyltning till Spikens Fiskehamn. Vid hamnområdet finns gott om fria P-platser.

Spikens fiskeläge

Spikens Fiskeläger

Kronocamping
Kronocamping