Ramslöken på Kinnekulle
Kinnekulle, eller ”det blommande berget” som det ofta kallas, ligger precis vid Vänerns kant. Kinnekulle är unikt på många sätt, det märks inte minst på vad som växer här. Ramslöken är sällsynt i många delar av Sverige, men varje vår/sommar bildas ett blommande hav i skogarna på berget, och en utmärkande doft av vitlök sprids.
Snabblänkar
Under maj och juni växer löken i drivor, vilket lockar hit både lokalbefolkning och turister världen över. Munkängarna på Kinnekulle är speciellt vackert med sin grönvita matta av ramslök, men här är det förbjudet att plocka. Det finns alltså vissa saker att ha i åtanke innan du går ut och letar.
Att tänka på om du vill plocka ramslöken på Kinnekulle:
Ramslöken får ej plockas i ett naturreservat, det är ett lagbrott. Kinnekulle består av hela 18 naturreservat, så det är viktigt att plocka på rätt ställen.
Karta över naturreservaten ser du här. Områden markerade med rött är naturreservat och förbjuder bland annat plockning av ramslök.
Om du hittar löken på en plats som godkänner plockning, ska du tänka på att plocka med försiktighet. Ramslöken är till utseendet nämligen väldigt lik liljekonvaljen, som är giftig vid konsumtion. För att skilja dem åt, titta på bladen. Ramslöken har singelblad medan liljekonvaljens blad sitter ihop två och två.
Tips om du känner dig osäker: gnugga ett blad mellan fingrarna. Luktar de vitlök är det ramslök du fått tag i.
Odla Ramslök själv
Har du fått mersmak av den svårfunna ramslöken? Den går faktiskt att odla hemma i trädgården. Att sätta ner frön kan bli en utmaning, som inte alltid är lätt att lyckas med. Ofta är det enklare att sätta ner färska plantor eller lökar rätt ner i jorden. Bästa tiden att plantera ramslök är vår och höst. De trivs på en ljus men skuggig plats eller i halvskugga. Lökarna ska sitta djupt ner i marken, ungefär 10 cm under jord. Jorden ska hållas fuktig under hela växtperioden. Skörd sker redan första året.
Bonus: om lökarna trivs, kan snart hela trädgården vara full med vita blommor.
Användning av Ramslök
Ramslöken är ett naturligt antibiotikum. Studier har visat att det är en läkande växt. Vattenbaserat extrakt av ramslök har en antibakteriell verkan och kan användas vid förkylningar och motverkan av blodproppar.
Matlagning
De flesta förknippar ramslöken med matlagning, och det är inte konstigt då löken är en riktig delikatess som ofta serveras som en lyxig ingrediens på finkrogarna. Ramslöken har en god smak, lite mildare än vitlök med inslag av gräslök. Hela växten går att äta, både rå och tillagad. Bladen används ofta som en ört i matlagningen, eller rå i sallader, dressingar och kalla röror. Bara fantasin sätter gränser. Varför inte göra egen pesto? Eller kanske kryddsmör, soppa eller bröd?
Kocken Sören på Kronocampingen delar med sig av sitt bästa recept som innehåller ramslök:
Sörens snabba ramslöks pesto:
400 gram ramslök
300 gram vegansk parmesanost (Sören brukar använda Violife eller prosociano wedge)
Ca 6 klyftor vitlök
5 del olivolja
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar
