Så får du glada barn utan padda på semestern
Snabblänkar
Campingtältet ska plockas upp, gasolgrillen krånglar, middagen ska tillagas – samtidigt som barnen tjatar om allt mellan himmel och jord.
Vi har alla varit där. Det är då lätt att ta fram surfplattan för att hålla barnen underhållna när vardags- och semestersysslorna staplar sig på varandra. Men, hur ska du egentligen tänka kring användningen av paddan?
Sätt rimliga gränser
Vi lever alla i en digital värld, och det är bra för barnen att anpassa sig till digitaliseringen – men inte i för tidig ålder. Allt måste göras inom rimliga gränser, och det är upp till dig som förälder att hantera det nya digitala fenomenet med skärmtid för barnen.
American Academy of Pediatrics rekommenderar inte att barn upp till två år ska exponeras för digitala medier överhuvudtaget. Det kan leda till en rad med kognitiva problem under uppväxten.
På semestern bör du vara extra uppmärksam kring skärmtid. Fokusera på att skapa aktivitetfyllda dagar utanför den digitala världen. Är vädret fint och solen skiner finns det egentligen ingen anledning till att sitta inomhus, hukad framför paddan.
I denna artikel ger vi dig som förälder tips och råd kring användandet av paddan på semestern.
Schemalägg skärmtiden under semestern
Trots alla förebyggande åtgärder kommer det med största sannolikhet att förekomma frågor under semestern om att få använda paddan.
Det kan vara en bra idé att begränsa användandet av surfplattor ytterligare under semestern. Försök att schemalägga skärmtiden innan semestern börjar, så att barnen är inställda på att de inte får tillbringa lika mycket tid framför surfplattan.
Det kan vara svårt, men absolut inte omöjligt. Var konsekvent och rucka inte för mycket på reglerna som sätts upp.
En smart sak att införa är någon typ av belöning för barnet efter att skärmtiden är över. Uppmuntrande ord eller löftet om en mindre, rolig, aktivitet räcker ofta långt.
Oavsett hur aktiv er semester er ut kommer det med allra största sannolikhet att uppstå luckor med “dödtid”. Detta kan vara ett bra tillfälle för barnen att få sitta framför paddan. Kanske vaknar de upp före er på morgonen? Låt dem sitta i en halvtimme och leka runt med surfplattan, medan ni ändå ligger och sover.
Samma sak när ni lagar middag. Barnen kanske inte vill eller kan delta, och då kan det vara ett perfekt tillfälle att låta dem tillbringa tid med surfplattan.
Använd surfplattans inställningar för att begränsa skärmtid för barnen
Kom ihåg att det är du som förälder som sätter upp reglerna för skärmtid. Inte barnet.
Det finns många inställningar du kan göra i din mobila enhet för att få kontroll över läget.
På de flesta mobila enheter kan du ställa i skärmtid i inställningar. Du kan även se hur barnen använder paddan. Vilka appar som de helst leker runt med, och framförallt hur mycket tid de tillbringar med dem.
Kolla skärmtid på Apples enheter
- Öppna inställningar, klicka sedan vidare på “Skärmtid”
- Klicka på “Slå på skärmtid”
- Markera de appar du vill begränsa
- Klicka på “Ställ in”
- Ange tidslängd och “Ställ in appbegränsning”
- Klicka på fortsätt och ange ett lösenord för hantering av skärmtid
- Du kan även ställa in vilka appar som är tillåtna eller inte
Framöver kan du även få ut rapporter på användningen av appar, antingen veckovis eller per dag.
Kolla skärmtid på Samsungs enheter
- Öppna inställningar, klicka sedan på “Digitalt välmående och barnfilter”
- Klicka på “Översikt” och välj de appar du vill få statistik på
- Vill du begränsa tiden för en app, klicka på “Apptimer”
- Ställ in önskad maximal tid för appen
All skärmtid är inte dålig tid
En viktig sak att bära med sig är att all skärmtid är inte skadlig. Det finns massor av appar som uppmuntrar kreativitet hos barnen. Även e-böcker och lärorika klipp på Youtube.
Allt som tidigare bara återfanns i bokform finns nu tillgängligt på internet. Idag har du all världens kunskap i dina händer.
Om barnet vill lära sig om ett visst fenomen genom en digital enhet kanske det snarare ska uppmuntras. Ta ditt ansvar som förälder och bestäm tillsammans med barnet var som är rimligt.
Skärmtid blir ofta dåligt när du som förälder inte håller koll på vad barnen sysselsätter sig med framför paddan. Idag finns det en oerhört stor marknad av spel som riktar sig till barn. Spel som allt som oftast innehåller så kallade “mikrotransaktioner” – som är digitala föremål och dylikt du köper inuti ett spel för dyra pengar.
Försök att hålla ungarna borta från dessa spel, då barnen själva ofta inte vet vad de köper. Ingen förälder till tvingas betala tusentals kronor för att minstingen köpt ett digitalt svärd i sitt favoritspel.
Se upp för varningstecken, och börjar det likna ett beroende behöver du prata med barnet om det.
Förhoppningsvis har du blivit lite klokare efter att ha läst denna artikel. Sätt upp regler tillsammans med barnen och begränsa skärmtiden så gott det går – så att semestern blir så fin som den kan bli.