När vill du besöka oss?

Platåbergens geopark

Det råder ingen större brist på storslagna natur- och kulturupplevelser i Västra Götaland. Här finner du vandringsleder genom alla typer av terräng, och sjön Vänern sträcker sig över flertalet vackra naturområden i länet. En av de häftigaste och mest unika naturupplevelserna är Platåbergens geopark.

Då kanske du ställer dig frågan; vad är en geopark?

En geopark är ett område med en viss typ av geologi som har stor internationell betydelse. I Platåbergens geopark fall syftar geologin främst på de berg som finns i Västra Götaland. Några av bergen som finns i geoparken är Kinnekulle, Lugnåsberget, Mösseberg, Varvsberget och Ålleberg.

Geoparken i Västergötland

Platåbergens geopark godkändes som geopark 2022 av organisationen Unesco. Unesco har ett stort globalt nätverk av geoparker världen över; 177 stycken för att vara exakt.

Denna park är faktiskt sveriges första globala geopark. Hela området är på 3,690 kvadratkilometer och sträcker sig över platåbergslandskapet i Västergötland.

Parken är ett finansiellt samarbete mellan följande nio kommuner; Vänersborg, Grästorp, Lidköping, Trollhättan, Vänersborg, Götene, Mariestad, Skövde, Skara och Falköping.

Besök hundratals spännande platser

Om du har vägarna förbi Västra Götaland är en vistelse i geoparken ett måste för den som har ett intresse för spännande naturupplevelser. I parken hittar du geologiska fenomen som finns på få platser i världen. Geologin har skapat förutsättningar för en varierad flora och fauna.

Som besökare i parken får du lära dig mer om bergen och omgivningarna. Du hittar allt från vandringsleder, utställningar, guidade turer och mycket annat.

Det finns hundratals platser att besöka runtom i geoparken, där alla berättar sin egen historia om platåbergslandskapet.

Varmt välkommen till Geoparken i Västra Götaland!