Maxa ledigheten: Matcha alla röda dagar 2024 med semester
Det kan vara lite svårt med röda dagar och när de infaller, då det kan skilja sig från år till år. Hur var det nu med nationaldagen? Är det en röd dag? Är du ledig på skärtorsdagen? Och kanske den viktigaste frågan; hur ska jag planera mina semesterdagar så att de går att kombinera med röda dagar?
Snabblänkar
Vi vet att det kan vara förvirrande vilka röda dagar under 2024 du faktiskt är ledig på. I denna artikel reder årets alla röda dagar – så att du maxa ledigheten genom att förlänga den med dina semesterdagar.
Besök Kronocamping på Sveriges röda dagar
Kronocamping står redo för dig som besökare med 30 stugor, 482 campingplatser och vår välomtalade restaurang. Varför inte besöka vår anläggning i samband med någon av årets alla röda dagar?
Vi erbjuder en rad med evenemang under året, där mångav dem inträffar i samband röda dagar 2024.
Påsk 2024
Långfredagen är alltid en röd dag dag, som infaller den 29 mars i år. Den följs av påskafton och påskdagen 30 och 31 mars.
Sist, men inte minst av de röda dagarna under påsk är annandag påsk, som infaller måndagen den 1 april (vi lovar, det är inget skämt).
Vårt förslag för maximal ledighet: Du har en långhelg framför dig, med lediga dagar fredag till måndag. Ta sedan ledigt i fyra dagar efter annandag påsk för totalt tio lediga dagar. Detta innebär att du använder dig bara av sex semesterdagar.
Valborg 2024
Valborgsmässoafton är för många en halvdag. Men, verkligen inte för alla då det inte är en röd dag. Istället är det dagen efter som är en röd dag, alltså första maj.
Vårt förslag för maximal ledighet: Ta ledigt valborgsmässoafton för en lite längre helg. Totalt är du ledig tre dagar, och använder dig av en semesterdag.
Kristi himmelsfärd 2024
Strax efter valborg är det dags för Kristi himmelsfärd, och den infaller den 9 maj 2024. Fredagen som följer är en så kallad "klämdag" – du är inte ledig, men, det är vanligt att ta ledigt när röda dagar infaller i samband med helg.
Vårt förslag för maximal ledighet: Ta ledigt fredagen den 9 maj, så är du ledig torsdag till söndag. Totalt är du ledig fyra lediga dagar, och använder totalt en semesterdag.
Pingst 2024
Lördagen den 18 maj är det dags för pingstafton. Följt av pingstdagen. På måndagen 20 maj infaller annandag pingst. Tidigare var detta en röd dag, men, inte längre.
Vårt förslag för maximal ledighet: Då de röda dagarna infaller under helgen är vårt förslag att antingen ta ledigt på fredagen innan helgen, och på måndagen efter. Då är du ledig totalt i fyra dagar.
Nationaldagen 2024
6 juni är det dags att fira Sveriges nationaldag. År 2024 är denna festfyllda dag på en torsdag, vilket är perfekt för att ta en långhelg.
Vårt förslag för maximal ledighet: Använd en semesterdag på fredagen efter nationaldagen för en förlängd helg. Totalt är du ledig i fyra dagar, och använder dig av en semesterdag.
Midsommar 2024
För den som inte har en tidig semester kan du istället “lura systemet” lite genom att smygstarta sommarledigheten i samband med midsommar. Midsommarafton 2024 infaller fredagen den 20 juni, följt av midsommardagen.
Midsommarafton är förvisso inte en röd dag, men väldigt många personer har ledigt denna högtidsdag.
Vårt förslag för maximal ledighet: Om du verkligen vill få ut det mesta av midsommar 2024 så kan du inleda ledigheten från och med torsdagen den 19 juni. Ta sedan ledigt måndag, tisdag och onsdag nästa vecka för en liten minisemester. Totalt är du ledig i sju dagar, och använder dig av fyra semesterdagar.
Allhelgonahelgen 2024
Allhelgonaafton är ingen röd dag i sig. Även om många arbetar halvdag. Den röda dagen är istället alla helgons dag, som infaller lördagen den 2 november.
Vårt förslag för maximal ledighet: Ta helt ledigt på allhelgonaafton så att du får en lite längre helg. Totalt är du ledig i tre dagar, och använder dig av en semesterdag.
Röda dagar under jul och nyår 2024
Jul och nyår är höjdpunkten på året för många svenskar. Vi går ner i arbetstempo och lunkar oss sakta in i julens fridfulla dagar.
Julafton 2024 infaller tisdagen den 24 december. Julafton är ingen röd dag, även om många är lediga. Nästkommande röda dagar är juldagen och annandag jul, den 25 respektive 26 december.
Veckan efter julafton infaller nyårsafton och nyårsdagen.
Vårt förslag: I och med att julafton infaller mitt i veckan blir det naturligt med en längre ledighet. Ta ledigt på fredagen 21 december ända fram till torsdagen 3 januari för att utnyttja de röda dagarna från både jul och nyår. Totalt är du ledig i 14 dagar, och använder dig av 5 semesterdagar.