När vill du besöka oss?

Vänermuseet i Lidköping

Vänermuseet är en plats som speglar livet på och runt Vänern. Denna byggnad upprättades som ett hantverksmuseum i början av 1900-talet. 

Under Vänermuseets tidiga år låg ett stort fokus på föremål kopplade till fiske och sjöfart. År 1965 tog kommunen över samlingen, och museet flyttades in i en byggnad i Nya stadens torg. Femton år senare fick sig museet ett rejält ansiktslyft med ännu en ny byggnad, som var byggd från grunden för att vara just ett museum. 

Sedan år 1996 ligger Vänermuseet beläget vid Framnäs, vid Vänerns strand. En plats som på ett genuint sätt speglar Vänern och vattnet. Museet drivs av Lidköpings kommun, som även har ett regionalt uppdrag där det ingår en förvaltning av Vänerns kultur- och naturarv.

I den glasbeklädda byggnaden kan du ta del av utställningar, akvarier med fiskar och en rad olika evenemang och aktiviteter.

Utställningar på Vänermuseet

Det finns en rad olika utställningar året runt på Vänermuseet. Vissa av dem är permanenta, som exempelvis den om Lidköping; där livet i staden och omgivningen skildras genom århundradena. Utställningen visar upp hur gårdagens samhälle såg ut och fungerade.

Denna utställning på Vänermuseet är interaktiv och skildrar Lidköpings anrika historia genom bland annat filmer, bildspel, ljudinspelningar och illustrationer.

För de lite yngre besökarna finns utställningen “På djupet”, som visar upp 38 fiskarter i olika akvarier. Sammanlagt innehåller akvarierna hela 27 000 liter vatten. Fiskarna som finns i denna utställning är bland annat gädda, abborre, mört, sik och ål. Den stora höjdpunkten brukar vara när det är matdags för fiskarna.

Vidare hittar du basutställningen “Markens gåvor”, där barnen kan lyssna på vad olika djur “har att säga”. Denna utställning är väldigt aktiv med små aktiviteter att delta i.

Restaurang på Vänermuseet

På Vänermuseets restaurang/café hittar du enklare maträtter, snacks och kaffe. Museet har också en butik med diverse ekologiska produkter, som alla har en lokal anknytning till Lidköping.

Öppettider & priser

Öppettiderna för Vänermuseet i Lidköping är följande:

  • Tisdag till fredag: 10:00 - 17:00
  • Lördag till söndag: 11:00 - 16:00

Entrépriset för vuxna är 70 kr. För barn och ungdomar under 20 år är entrén gratis. Det går även att köpa ett årskort för 100 kr.